Friday, March 7, 2014

Respons till @Kryptoblogg

Jag vill svara på @Kryptobloggs tweet men twitter är inget bra ställe att föra dialog på (Blir en jäkla massa tweets väldigt snabbt), så jag valde att svara via min blogg istället.

Här nedan har jag klistrat in Kryptobloggs tweet för de som är intresserade av att se hela argumentet och inte bara mitt svar.

Jag håller inte med om att offensiva cybervapen skulle göra vårt samhälle svagare på något sätt.

Om jag läser dina tweets rätt verkar du anse att vi inte kan utveckla/köpa exploits därför att det skapar en kapprustning, samt att användandet av cybervapen ger motståndare vapen som kan användas mot oss, vilket inte gynnar vårt samhälle

Problemet med det argumentet är att en handfull länder redan har cyberavdelningar med offensiva förmågor som man får anta att dom skulle använda vid krigsföring, dessa länder köper/utvecklar redan offensiva förmågor, oavsett vad vi gör.

Kapprustningen har redan börjat från deras sida.

Hur lång tid brukar det ta innan en motståndare lyckats identifiera och kopiera en exploit som använts mot dom?

Det finns väl inget som säger att man inte kan använda en offensiv exploit för att sedan släppa redan gjorda patchar för sitt eget samhälle, vilket då i stor mån negerar problemet med att en motståndare skulle kunna använda samma exploit mot oss.

Det är precis som att utveckla nya bomber, man skyddar sina egna från densamma, även om man inte ställer i ordning skyddet innan det behövs, tack var risken att Den Lede Fi då lättare kan luska fram vad man pysslar med och skydda sig själv.

Men redan i fredstid kan man börja skydda sig själv, bygga kompetens, samt bygga upp en egen exploit databas genom att hitta och patcha säkerhetshål i både militära och samhällsviktiga system.

Att ha en avdelning programmerare som sitter och gör det här skulle ge en otroligt stark offensiv förmåga tack vare att de då redan HAR kompetensen, erfarenheten och verktygen som behövs för att använda samma information offensivt, som de tidigare arbetat med defensivt, samt inte minst vore det intressant att se patchar släppas i fredstid utvecklat av SVFM, vilket då skulle göra en potentiell motståndares arbete svårare och dyrare.

Vi behöver utan tvekan ett starkare arbete för att säkra vår infrastruktur mot cybervapen, det är helt otroligt att man kan ta sig in via nätet för att påverka samhällsviktiga system som visats i de senaste årens relativt små attacker.
 



No comments:

Post a Comment